Kunststof kozijnen reinigen en onderhouden

Geplaatst op 31 juli 2023

De staat van de buitenkant van een woning toont vaak wie er woont. Zit alles strak in de lak of bladdert de verf van de ramen en deuren? Met kunststof kozijnen heeft u altijd een uitstraling te pakken alsof uw hele woning zojuist geschilderd is.

Dat klinkt als een utopie, maar het is echt waar. Kunststof kozijnen zijn in tegenstelling tot houten kozijnen onderhoudsarm. Dat betekent: nooit meer schilderen. Enkel periodiek schoonmaken met een zachte doek en een huishoudsopje. Een klusje dat u gelijk doet als u tóch de ramen zeemt.

Onderhoudsarme kozijnen

Waar mensen die houten kozijnen hebben op jacht gaan naar een schilder of naar kwasten, schuurpapier, verf en een trap of steiger, kunt u relaxen. U bespaart zowel tijd als geld, want de kleur blijft de gehele levensduur krachtig en u heeft geen last van onverzorgde afgebladderde kozijnen. Kunststof kozijnen gaan een leven lang mee. Dus over 50 jaar stralen uw ramen en deuren nog zoals de dag van aanschaf.

Kunststof kozijnen reinigen

Vanwege het weer ontkomt u niet aan vuiligheid op uw kozijnen. Als u de gladde kozijnen (dus niet met een houtnerf) preventief inwrijft met autowax, is dit eenvoudig te verwijderen. Let er bij het reinigen van de kozijnen op dat u geen schurend of agressief schoonmaakmiddel of schuurspons gebruikt. Als u toch in een schoonmaakbui bent, pak dan gelijk ook even de ventilatieroosters en de horren mee.

Kunststof kozijnen onderhouden

Behalve het kozijn is het belangrijk om het hang- en sluitwerk te onderhouden. Spray alle draaiende delen eens per jaar in met bijvoorbeeld WD-40. Zo blijft alles soepel lopen. Olie het beslag eens per jaar. En om uitdroging van de rubbers te voorkomen vet u deze ook eens per jaar in.

Vijf onderhouds- en reinigingstips kunststof kozijnen

  1. Wrijf gladde kozijnen (zonder folie) preventief in met autowax;
  2. Periodiek schoonmaken met een zachte doek en een huishoudsopje (denk ook aan hor en ventilatierooster);
  3. Spuit twee keer per jaar de draaiende delen (niet de scharnieren) in met WD-40;
  4. Olie het beslag eens per jaar (op de plekken waar een oliespuitje is aangegeven);
  5. Gebruik geen schurende of bijtende schoonmaakmiddelen of schuursponsen voor uw kozijnen.

Onderhoudsset voor kunststof kozijnen verkrijgbaar in de showroom

In de showroom hebben we ook onderhoudsmiddelen voor kunststof kozijnen op voorraad. Woont u in de buurt van Hoofddorp, Lisse of Noordwijk en wilt u meer weten van onze isolerende, inbraakwerende en onderhoudsarme kozijnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze showroom aan de Satellietbaan 14D in Hillegom.

Meer foto’s van deze renovatie vindt u op onze referentiepagina.

Bezoek onze showroom in Hillegom

Bent u ook toe aan een metamorfose van uw woning? Of bent u benieuwd naar de isolerende werking en prijzen van kunststof kozijnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek de showroom aan de Satellietbaan 12D in Hillegom.