Hoe ventileer je een geïsoleerde woning verstandig?

Geplaatst op 24 november 2022

Bijster - isolatie en ventilatie - draaikiepraam met standaard 4 ventilatiestanden

De winter staat voor de deur. De strijd om de opgewekte warmte binnenshuis te houden is begonnen. Andersom doen we er ook alles aan om de kou van buiten niet ongevraagd binnen te laten dringen. We gooien massaal ramen en deuren potdicht, maar is dat wel verstandig?

Hoe komt u aan verse lucht als uw woning supergoed geïsoleerd is met kunststof kozijnen en isolatieglas? En zeker zo belangrijk: hoe voert u koolstofdioxide, stof, vocht en ongewenste geurtjes af? Dit is belangrijk voor uw gezondheid. ‘Ventileren’ is het advies. Sinds corona zijn de meeste mensen zich gelukkig meer bewust van het belang van ventileren.

Kozijnen versterkt met staal

Vroeger kwam de ‘frisse’ lucht vanzelf binnen via de kieren in de houten kozijnen. Met isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien kunt u dat vergeten, want doordat onze kozijnen voorzien zijn van 5 of 7 luchtkamers en standaard geplaatst worden met HR++ glas, isoleren ze enorm. Hoe ventileert u dan slim?

De woning luchten

Er is natuurlijk niets zo lekker dan af en toe de ramen en deuren even een paar minuten flink tegen elkaar open te zetten. Een prima manier om in tien minuten het vocht uit huis te krijgen en de woning te luchten (zet wel de verwarming even uit). Maar luchten is écht iets anders dan ventileren. Ventileren is een continue luchtstroom door de woning. Zeker bij een goed geïsoleerde woning is ventileren belangrijk, anders liggen allergieën, schimmelvorming en ziektes op de loer.

Ventilatierooster in het kozijn

Omdat isolatie en ventilatie hand in hand gaan, hebben veel huizen tegenwoordig een mechanische ventilatie. Als dit niet het geval is, kijken we bij het plaatsen van isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien naar specifieke ventilatiemogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld zijn via een ventilatierooster in het glas of boven het kozijn. De locatie van het raam met ventilatierooster is van belang, want als u lekker op de bank zit, wilt u natuurlijk geen tocht voelen.

Draaikiepraam met vier ventilatiestanden

Veel mensen kiezen voor een draaikiepraam dat standaard vier ventilatiestanden heeft. Als u het raam kiept, komt de frisse lucht op een prettige manier de woning in: via het plafond. U kunt ook kiezen voor een draaikiepraam met parallel ventilatiebeslag van het merk Winkhaus. Het volledige raam komt bij dit beslag in z’n geheel zes millimeter naar binnen waardoor u rondom een ventilatiekier creëert. Doordat dit beslag voorzien is van het Politiekeurmerk Veilig wonen, kunt u inbraakveilig ventileren, ook als u niet thuis bent.

Bezoek onze showroom in Hillegom

Bent u de hoge energierekening zat en gaat u uw woning verduurzamen met kunststof kozijnen, ramen, deuren of een schuifpui? We adviseren u naast de isolatie graag over de bijbehorende ventilatie. Neem vrijblijvend contact met ons op of bezoek de showroom aan Satellietbaan 12D in Hillegom.